iubita lui esto


La editura Curtea Veche din Bucureşti a apărut primul meu roman, ”Iubita lui Esto”,
http://www.curteaveche.ro/Iubita_lui_Esto-3-1019
Prima lansare va avea loc la Iaşi, oraşul studenţiei mele, pe 31 mai, ora 16, la Librăriile Alexandria, partener fiind prestigioasa revistă Glare (http://www.glaremagazine.ro/) din Iaşi. Romanul va fi prezentat de criticii literari Emanuela Ilie şi Şerban Axinte.

La Suceava romanul va fi lansat luni, 7 iunie, ora 17, la City Gallery/Carrefour, organizatori fiind Librariile Alexandria si Suceava Shopping City. Vor prezenta cartea scriitoarele Angela Furtună şi Rodica Mureşan.

Cartea va fi lansată şi la Târgul de carte Bookfest, din Bucureşti, duminică 13 iunie, ora 13, fiind prezentată de scriitorii Valeria Sitaru şi Felix Nicolau.

Iubita lui Esto (Sinopsis )
In martie 1975 faimosul scriitor argentinian Ernesto Sabato (Esto) se indragosteste, in jurul varstei de 60 de ani, de o tanara fiziciana, Maria Rustin, de 36 de ani, de la Universitatea din Buenos Aires. Frumoasa poveste de dragoste din orasul tangoului, marcata de o imensa dorinta de comunicare, este facilitata de aparitia unei noi tehnologii, faxul.
In timpul acestei febrile corespondente Esto este placut surprins sa-i descopere Mariei un real talent literar. O incurajeaza sa scrie o carte. Cei doi indragostiti au parte de modificari profunde pe plan interior, pe masura ce povestea avanseaza. Dar dupa cateva luni sotul Mariei, Daniel Rustin, un fizician de la Oxford, interesat de teleportare si de efectele sunetului asupra materiei, afla despre relatia dintre cei doi si decide sa o faca publica. Spre sfarsitul romanului el reuseste sa mute obiectele cu ajutorul sunetului, iar cititorul va constata impactul descoperirii asupra acestei povesti pasionale.
Naratorul acestui roman hiperrealist magic este insasi Maria, care descrie evenimente din viata unor oameni celebri din Buenos Aires, pe care are sansa de a-i cunoaste, sau din zona sa natala, Bucovina, dar si elemente incitante din istoria lumii. Vom afla detalii despre societati secrete infiintate in Evul mediu cu scopul de a promova viata si opera lui Leonardo da Vinci, despre faptul ca maestrii din umbra ai Cercului Mainii Drepte si ai Cercului Mainii Stangi au fost preocupati permanent sa ghideze mari artisti precum Leonardo, Picasso, Dali, Brauner sau Warhol pentru a realiza opere care sa transmita anumite mesaje subliminale. Aflam de pilda cum a fost sfatuit Leonardo de catre membrii marcanti ai Cercului Mainii Stangi sa realizeze Mona Lisa, de ce si-a pierdut Victor Brauner un ochi la Paris sau despre crimele care au zguduit lumea artei din Bucuresti la sfarsitul anilor 80.
In finalul cartii Maria incearca sa actioneze ca un detectiv particular pentru a arata rolul anumitor agenti ai Cercului Mainii Stangi in ‘’accidentul’’ din Bucuresti, in aprilie 1989, in care si-a pierdut viata prietenul ei din adolescenta, marele critic de arta Mihai Driscu. Printre personajele secundare ale acestei spectaculoase naratiuni se numara J. L. Borges, Astor Piazzola, Xul Solar, Salvador Amore, Liviu Ciulei, Victor Brauner si Ernesto Kahan, cei mai multi dintre ei traind intr-o perioada sau alta intr-un oras, Buenos Aires, in care insasi sufletul tangoului este un personaj principal.
Dragostea, pasiunea, misterul, arta si muzica sunt ingredientele speciale ale acestui roman , care are toate sansele sa devina un best-seller international. Editia in limba spaniola a cartii va fi gata in curand la Madrid. Atat autorul cat si agentul sau literar isi exprima intreaga gratitudine pentru generozitatea si deschiderea manifestate de marele scriitor Ernesto Sabato, care a fost de acord cu aparitia acestei carti, iar la venerabila sa varsta de 99 de ani ne-a transmis ca asteapta cu interes editia in limba lui Cervantes.
Marit Bodtker (yuniku@online.no), agent literar, Oslo, Norvegia, http://www.yuniku.no/

About Constantin Severin

Constantin Severin (constantinseverin.ro) is a Romanian writer and, as a visual artist, the founder and promoter of the award-winning concept known as archetypal expressionism. He is the author of eight books of poetry, essays, and novels, and his poems have been published by major Romanian and international literary magazines. He is one of the editors of the French cultural magazine Levure littéraire.
This entry was posted in Literature. Bookmark the permalink.

2 Responses to iubita lui esto

  1. Oana says:

    Pare o carte interesanta!

  2. ea says:

    Cea mai frumoasa poveste de dragoste pe care am citit-o vreodata. Ma asteptam sa fie o carte dificila, greu de digerat…insa am regasit in paginile ei nostalgia iubirii imposibil de implinit intr-o viata de om. Am plans citind-o…si cred ca imi va fi foarte greu sa incep sa citesc altceva..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s